Mного голяма част от опозицията се държеше като персонаж от „Криворазбраната цивилизация“

Дата: 27 Януари 2009 Автор: "БНТ Север" и RuseInfo

0
245

Елеонора Николова народен представител от ЕНП и бивш кмет на Русе пред „БНТ Север“ и RuseInfo

– Г-жо Николова, как бихте коментирали пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“? 

– Аз бих искала да ви покажа драфта на писмото на г-н Джефри Ван Орден, придружено от писмото от нашия офис на ЕНП в Брюксел, г-жа Мина Дерменджиева, г-н Джефри Ван Орден, който е от ЕНП и който е един от най – сериозните приятели на България, който е работил непрекъснато да се изправи една несправедливост, каквато е затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, той с писмо ни напомня, че на основани ена член 36 от Договора за присъединяването ни към ЕС имаме всичките основания и аргументи да поставим отново въпроса за временното отваряне на 3-ти и 4-ти блок. Нещо повече, в писмото си г-н Джефри Ван Орден казва, че целият ЕС трябва да пренапише енергийната си стратегия, защото ориентацията на Централна и Източна Европа към руския газ всъщност ще водят до нови и нови проблеми. Ще трябва да се търсят нови източници на гориво, вкл. и затворените атомни реактори – такива, които не влизат в противоречие с безопасността на гражданите.

В резюме искам да кажа, че много голяма част от опозицията се държеше като персонаж от „Криворазбраната цивилизация“. Едва ли г-н Джефри Ван Орден би могъл да бъде заподозрян в любов към Русия или като лоби на президента Първанов, но той ясно и отчетливо вижда къде е българският интерес. Ние имаме основание да поставим въпроса. Дали ще ни позволи ЕК, дали в преговорите, защото не става въпрос за самоволен акт, напук и непременно ние да отворим реакторите. Става въпрос за диалог с ЕК и ако те, тези реактори, не бъдат отворени, то ние бихме имали основанието да очакваме завишена финансова помощ затова ,че търпим две кризи – един път енергийна, а втори път – икономическа криза. И си позволих да цитирам този прекрасен приятел на България, този прекрасен западен политик, за да покажа, че в ЕК за права и за възможности са воюва. В добрия смисъл на думата. Водят се преговори, настоятелни разговори и аз не смятам, че е предателство към българската политика този дебат.

– Как ще коментирате договорите, които имаме в момента с Русия за газа? 

– Това, което можем да кажем в момента е, че Русия направи всичко възможно да се породи скептицизъм вече към „Големият руски брат“, защото те се държат като непредсказуема държава, като държава, която използва наличието на природен ресурс, за да диктува политики с позицията на силата, защото отдавна в ЕС преговорите – това е на й- добрият път за постигане на един резултат. От позиция на сила това са вече забравени прийоми от времето на Студената война и съжалявам, че Русия ни вкара в тази криза, но мисля, че нашето правителство и предходните такива също са били недалновидни. Не можем да зависим в такава голяма степен, и нашата икономика, и нашето отопление на гражданите от Русия. Във всички случаи Европа отдавна е взела на въоръжение принципа на диверсификацията.

– Тази година предстоят избори? В един ден ли трябва да са изборите за Европарламент и български парламент? 

– Аз всъщност смятам, че могат да бъдат на един ден и съм се подписала върху предложението на НДСВ, което се разнася в Парламента, защото това ще облекчи българските граждани. И без друго има голямо недоволство от начина, по който България се управлява, има голям песимизъм сред избирателите. Отиването два пъти до урните е разход на обществена енергия, на средства и едва ли ще бъде посрещнато добре. От друга страна има резон в аргументацията, че двата избора са различни по вид и че ако бъдат през два месеца може повече да се съсредоточи вниманието на избирателите върху спецификите. Ние в ЕП трябва да пратим подготвени хора, които наистина на масата на преговорите да могат категорично и ясно да отстоява българския интерес и да се борят за него. Ние повече нямаме нужда от политиката на вечното „Да“. От друга страна съставът на новия български парламент в тази тежка ситуация, в която е България, също е много важен. Дебатът, който трябва да се изнесе за начина, по който е управлявана България през тези 20 години, това, от което имаме необходимост за следващите 4 – 8 години също е много важно. Затова казвам, че много добре е да се направи едно бързо допитване до българските граждани. Нека да чуем тяхното становище. Проблем ли е за тях да се ориентират в двата вида избори? Аз смятам, че българинът е интелигентен и добре прави отлика между двата вида парламент и как да подходят те към явяването на урните в рамките на два месеца.

– Каква е Вашата коалиционна политика  за предстоящите избори? 

– Партията „Единна народна партия“ е създадена на 18 февруари, т. е. сега ние ще празнуваме 1 година. Времето е много кратко, за да завоюваш място и слава на сцената. Във всички случаи ние сме създадени като „център – дясно“ партия и много внимателно следим процесите, които вървят в център – дясното пространство. За нас участието в изборите може да се случи само на база на споделени политики. Ние сме разработили меморандума „Чисти ръце“, който включва политики в съдебната власт, администрацията, така че законността и спазването на правилата да се върнат с пълна сила в нашия живот и разбира се, много силна икономическа програма, която да позволи да излезем от ситуацията на икономическа стагнация и най- вече да изчистим своето лице като надежден европейски партньор. Това са двата документа, които ако бъдат споделени, ще бъдат пробното поле върху, което ще се правят коалиции.

– Има ли вече разговори с други партии в център – дясно? 

– Аз искам да Ви кажа, че тези разговори вървят от 1 година и не са спирали в парламента. Но реален и краен резултат не се е получил. Много негативи са натрупани вдясно. Най – вече между лидерите- липсва доверието. Този път отправната гледна точка трябва да са политиките и потребностите на българските граждани, а не това кой от старите лидери и от политиците в парламента ще си извоюва място отново там.

– ГЕРБ, СДС, кои са евентуалните партньори? 

– ГЕРБ може да се евентуален партньор след изборите. Те ясно и категорично са заявили, че отиват самостоятелно на избори т. е. те ще се борят за гласовете на българските граждани самостоятелно, а не в коалиция. А когато говорим за коалиции, партиите, с които преговаряме са от център – дясното пространство.

– От началото на годината имаме финансова, газова криза, криза на южната ни граница с Гърция. Имаме Луканова зима, Виденова зима, Станишева зима… Може ли да чакаме вот на недоверие? 

– Въпросът за вот на недоверие беше поставен през месец декември. ДСБ и СДС се въздържаха от такъв вот с аргумента, че поредният доклад на ЕК ще е доброто основание за такъв вот. Аз се страхувам, че времето напредва и че българските граждани все по – малко се интересуват от вотове. Те по – скоро се интересуват от политика, която сега, в момента да облекчи техния бизнес живот. В Русе са много тревожни сигналите. Много от фирмите освобождават работници. В шивашкия бранш нещата никак не са добре. Има отказ от поръчки. Ишлемето изчезва. Останалите фирми имат спад на поръчките и износа, което значи, че държавата трябва да вземе спешни мерки веднага за реална помощ на бизнеса – излаз до евтин финансов ресурс и кредити, които да обслужват голямата междуфирмена задлъжнялост и разкрият нови производства. Забавените проблеми, трупани с години, изведнъж ни стегнаха много здраво за гърлото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen − eight =