Oпозицията да упражнява парламентарен контрол над ДАНС

Дата: 08 Октомври 2008

0
318

“В посткомунистическите общества ние имаме всичките привидни институции, каквито има в другите държави. Само че те при нас работят не като демократични институции, те работят по едни неформални, скрити правила. Поради което ние се превръщаме в заложници в един момент на тези скрити правила”, заяви заместник-председателят на ЕНП Елеонора Николова. По думите й ДАНС е била създадена, за да се бори с престъпността, с корупцията, но въпреки това тя е започнала да събира нерегламентирано информация.

“Събира се информация по неясни критерии срещу лица, които по никакъв начин не са посочени в специална разработка. В информационното дело, започнато от ДАНС се установява, че са събирани доказателства за журналисти, за депутати, без да има оперативно дело, което да казва кое е следеното лице”, коментира Николова в ефира на TV 7.

Николова изрази задоволство, че най-после ще се създаде парламентарна комисия, както е записано в чл. 132 от Закона за Държавната агенция за „Национална сигурност, която ще следи за законосъобразната работа на тази институция. Тя бе категорична, че тази комисия трябва да се оглави от депутат от опозицията, а така ще бъдат защитени и управляващите.

Депутатът припомни случая със скандала около заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов, който бе арестуван след като стана ясно, че е прикривал престъпна дейност на определени кръгове.

“Тогава, като че ли, завесата беше повдигната в един момент за зрителите, оказахме се в един момент без цялото ръководство на МВР и след това завесата се спусна. Нищо не сме чули какво се случи с бандеролите, какво се случи с акциите, които бяха планирани пък после не се случиха, какво се случва по митниците. Сега отново сме свидетели на тайни сцени, заговори като че ли обществото свикна да живее с мисълта, че непрекъснато е манипулирано”, коментира Николова.

По думите й големият скандал, който се разрази в последно време около родното ФБР и подслушването на депутати, всъщност е, че се „търси къртица в ДАНС, а практически бяха следени журналисти и депутати, че вместо да се търси вътре, да се види кой разполага с операцията, кой последно е боравил с нея, къде се е движела тя, в един момент всъщност започва да се търси отвънка навътре”, допълни народният представител.

Николова прогнозира, че след този скандал ще настъпят законодателни промени. Тя припомни, че в Министерството на правосъдието е подготвен проект за промяна на Закона за разузнавателни средства. По думите й се предвижда създаването на национално бюро от трима магистрати, което да следи за събирането, съхраняването и унищожаването на информацията. Двама от тези магистрати трябва да имат стаж във Върховния касационен съд, а третият трябва да има стаж поне 10 години в специалните службите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 − 1 =