Икономическият ръст в България е имагинерен

Дата: 04 Октомври 2008

0
300

Днес в България най-търсената стока са парите и никоя от банките доброволно не би желала да се лиши от свеж финансов ресурс.

Независимият депутат и лидер на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон в интервю за Агенция „Фокус“

 

Фокус: Г-жо Капон, Единната народна партия предлага създаването на гаранционен кредитен пул като превенция при възникване на финансови кризи у нас. Дори изпратихте писмо до премиера по повод тази идея. Какво по точно трябва да представлява този гаранционен кредитен пул?
Мария Капон: Гаранционният кредитен пул трябва да бъде още допълнителна гаранция за вътрешно финансиране между банките. Това не означава, че пулът се прави за допълнителна гаранция на влоговете, тъй като в страната вече има Фонд за гарантиране на влоговете в банките.
Смятам, че е необходимо е да започне дискусия за създаването на такъв гаранционен кредитен пул, заедно с БНБ, премиера и правителството, както и Асоциацията на банките в България. Каква сума ще влезе от всяка банка в него, е въпрос на решение на самите банки.
Разбира се днес в България най-търсената стока са парите. Поради тази причина никоя от банките доброволно не би желала да се лиши от свеж финансов ресурс, защото в един такъв гаранционен кредитен пул трябва да бъде отделен от ежедневния ресурс, който банките няма да могат да използват. От друга страна обаче всяка една банка ще може да кандидатства за краткосрочно кредитиране, но не повече от една трета от сумата, която е в самият кредитен пул.

Фокус: Вие разговаряли ли сте с някои от банките за тази ваша идея?
Мария Капон: Това, което сме направили, беше да вземем решение да изпратим писмо с нашето предложение до премиера Станишев, в която смятаме, че тази инициатива трябва да излезе от правителството, защото е в интерес на стабилността на държавата в този период, в който се вижда, че страната ни е в опасност от рецесия. Днес много показатели сочат, че фирмената задлъжнялост е много голяма, всички имат освен оборотни кредити и инвестиционни. Голяма част от гражданите имат по един или два потребителски кредита, а други – инвестиционни. Имайки предвид намалената покупателна способност на гражданите, смятаме, че е изключително необходима да има допълнителна превенция на стабилизиране на системата. Ще отбележа, че създаването на гаранционния пул трябва да е инициатива на правителството. Реализацията на тази идея е важна за България и не е важно кой е дал идеята. В създадената ситуация ние от ЕНП не търсим политически дивиденти – особено в икономическата среда, в която се намираме.

Фокус: Европейската комисия предложи преразглеждане на правилата на ЕС за изискванията към банковия капитал с цел укрепване на стабилността на финансовата система. Вашата идея като че ли идва в точния момент като някаква превантивна мярка.
Мария Капон: Още преди година и половина прогнозирах в един авторски материал за списание „Тема“, че в следващата година България ще влезе в рецесия, тъй като икономическите показатели го показваха – като видите индекса на имотите например. Номинално част от имотите може би се продават в определени зони на много по-високи цени, но в крайна сметка цялостното потребление и инвестиране в имоти намаля и цените на голяма част от имотите ще се сринат. Вторият голям показател е намалената покупателна способност и междуфирмената задлъжнялост и високото кредитиране – до голяма степен рисково кредитиране – особено при потребителските кредити. Покачването на лихвите по кредитите вече е много високо. Според мен икономическият ръст в България е имагинерен и е само на книга и документ. Той не е от увеличена производителност или експорт на страната, а по-скоро от инвестиции в имоти от страна на фондове, от строителство и туризъм, но ние виждаме, че секторът тази година започна рязко да намалява своите обороти.

Фокус: Според финансовия министър Пламен Орешарски – засега няма нестабилност в банковия сектор. Той винаги е скромен в коментарите си по повод влиянието на световната финансова криза у нас.
Мария Капон: Аз също смятам, че не можем да говорим за нестабилност на банковия сектор. Политиците винаги трябва да сме много внимателни в това, което изразяваме, защото казано на жаргон – политикът създава спекула на пазара. Поради тази причина е изключително важно всяка дума да е много премерена от страна на финансовия министър. Това, разбира се, няма нищо общо с действията, които трябва да бъдат предприети за превенция и за осигуряване на допълнителни гаранции, за да говорим за финансова стабилност. Що се отнася до икономическата рецесия, то категорично високата инфлация, скокът на цените, който се очаква, ще докара не само една тежка зима за българските граждани, и много трудни дни заради намалената покупателна способност на българите.

Фокус: По-ускореното усвояване на европейските фондове може ли да изиграе положителен ефект при една финансова криза?
Мария Капон: Да, европейските средства се възприемат от фирмите като оборотни средства. Но трябва да кажем, че по-голяма част от българките фирми очакваха по-бързо усвояване на европейските фондове, но бенефициентите на тези фондове са преди всичко – публичният сектор, общините и държавата. Голяма част от обществените поръчки по проектите се възлагат на частният сектор и той очакваше тези пари да влязат в оборота, както се казва, за да могат да се преодолее намалената покупателна способност на гражданите. Трябва да кажем, че при намалена покупателна способност на гражданите от една страна, фирмите започват инстинктивно да увеличават цените, за да могат да преодоляват разходите чрез по-големия марш на печалба. Това обаче вдига цените и инфлацията и намалява още повече покупателната способност. Европейските фондове можеха да играят такъв елемент на инжектиране в икономиката на средства.

Фокус: Какво ще кажете за излишъка и неговото използване – особено за коментарите, че наливането на пари в социалната сфера ще повиши инфлацията?
Мария Капон: Раздаването на социални помощи е т.нар. стимулирана бедност и лично аз смятам, че има дейности, които трябваше да се индексират и са задължение на държавата, а голямата инфлация в момента поражда допълнителна криза в системата на здравеопазването. Аз очаквах от допълнително събраните данъци да има актуализация на пътеките в НЗОК, за да може болничният сектор да има компенсиране на високите цени на горивата и цялостната инфлация на издръжката на самите болници.

Фокус: Като наблюдавате провежданата от правителството финансова и фискална политика, мислите ли, че е правилна към момента?
Мария Капон: За съжаление смятам, че политиката е изключително некомпетентна и нечувствителна към промените, които се наблюдават в стопанството и икономиката на страната. Защото чувствителността на политиците поражда и реалните им действия и зависи от тяхната воля за реакция. БСП е доказвала липсата на смелост и решителност в действията си. Това може би има своите основателни причини заради кризите, които е предизвиквала през годините. Но днес България има нужда от проактивна политика, а не от реактивна.

Фокус: Поражда ли се стрес според вас у българите след поредното решение за увеличаване на природния газ преди зимния сезон?
Мария Капон: Мисля, че това увеличение на газта ще се окаже много тежко за понасяне от страна на българските граждани. Ние сме свидетели на безпрецедентни своеволия. Усещането у българите е в двойните стандарти и усещане за несправедливост.

Фокус: Какъв трябва да бъде следващият бюджет за 2009 г.?
Мария Капон: Той трябва да бъде реформистки, за реформа на здравеопазването, за реформа на пенсионната система и в същото време за подкрепа на икономиката на бизнеса с намаление на осигурителната тежест и изваждане на светло на част от разходите във фирмите, които все още са в сивия сектор.

Фокус: Трябва ли да се отделят помощи за земеделския сектор?
Мария Капон: Земеделието трябва да бъде подкрепено само тогава, когато се подкрепа финансово ефективно земеделие, а не субсидирана бедност.

Галина ДИМОВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 + 6 =