Волята на колегите е след изборите да вървим към създаване на единен субект…

Дата: 14 Май 2009 Автор: РE:ТВ

0
271

Волята на колегите е след изборите да вървим към създаване на единен субект. Трябва да интегрираме структурите си в една кампания, да разширим коалицията си по възможност и да вървим към една модерна десница, от която има нужда България.

Мария Капон, председател на Единна народна партия в предаването „РеСтарт” по РE:ТВ

За Татяна Дончева 

Татяна Дончева е един от малкото блестящи парламентаристи, които са изключително активни и са готови да водят битка дори и когато тази битка не е подкрепена в рамките на нейната партия. Тя е сериозен опонент и на десницата. В същото време е харесвана и от десни избиратели. Много хора биха я подкрепили като мажоритарен кандидат. Едновременно с това тя е и добър юрист в парламента, заедно с Елеонора Николова. Те са от двете страни на барикадата, но винаги много конкретни в действията си.

Не вярвам, че Татяна Дончева излиза дългосрочно от политиката. Тя е човек, който знае да се бори за кауза. Това, че за евроизборите е взела такова решение не означава, че до парламентарните избори няма да вземе друго, което може би ще е полезно за страната. Като човек в частния сектор и като адвокат тя ще бъде един от най-добрите.

В политиката трябва да знаеш защо си влязъл и трябва да имаш дългосрочен план, тоест да бъдеш народен представител вътре. Гражданското общество трябва да разбере, че трябва да правим политика ръка за ръка, а не в креслата на Народното събрание.

За Коалиция „Напред” 

Партиите-партньори в Коалиция „Напред” са ВМРО, с над 100-годишна история в защита на националния интереси и т.нар. „модерен национализъм” и „модератен национализъм”, умерен национализъм. Земеделски народен съюз – колеги, с които сме си партнирали дълго време в Европейската народна партия. Вероятно втори в нашата листа ще е Румен Йончев от ЗНС, който има много сериозен ресурс в европейската политика. Другият партньор е Гергьовден със своята ексцентричност, понякога със своята младост, със своя колорит и ние – Единна народна партия. Ние взехме това решение, защото смятаме, че трябва да има широко дясно обединение и коалиция на равнопоставена основа.

Волята на колегите е след изборите да вървим към създаване на единен субект. Трябва да интегрираме структурите си в една кампания, да разширим коалицията си по възможност и да вървим към една модерна десница, от която има нужда България.

Партия „Лидер” участва отделно на изборите, така че тя не съществува в рамките на коалицията. Ние сменихме името на коалицията от „Движение Напред” остана само „Напред”, защото смятаме, че това е посоката, в която трябва да се върви. „Напред” е друга символика – затова, че можем да направим крачката напред, която е необходима на България.

Чакат ни много тежки дни. Икономическата криза е много дълбока. Бюджетът няма да може да остане такъв, какъвто е. Следващото правителство ще трябва да го актуализира. Ще се наложи да има широк консенсус в обществото сред гражданите, а не сред политиците, за да се преодолее тази криза. Важни са смели мерки, така че да можем да преодолеем рецесията. Това е трудна задача и нито сегашното управление, нито голяма част от другите партии имат капацитет самостоятелно да се справят с нея.

За дясното

Разговорите, които се водиха в Синята коалиция бяха разговори с ДСБ. Това, което виждаме днес е едно разширение на самото ДСБ с хора като Нихризов, Мозер и Сезгин Мюмюн. Няма как да бъда в една коалиция със Сезгин Мюмюн, защото възгледите ни за страната и за етническия мир в нея са различни. Съюзът на десните сили тепърва ще се види. Не е честно да делим хората на база на една личност. СДС не е политическа партия, СДС е политическа кауза.

Коалиция Напред иска да работи с всички хора, които в прехода са били СДС-ари и знаят, че СДС е кауза. Ние всички със своите партии бяхме част от СДС. Ако партията приключи това не означава, че е приключила и каузата.

Числото 13

Предстоят ни два избора, но това не е краят, това е само началото. На нас ни се падна числото 13 и много хора говорят за фатализъм. Но никъде нито в Библията, нито в Корана, има такова нещо. Напротив в юдаизма това число е изключително сериозно, космическо, магнитно. „Любимец 13” е един от моите любими филми. Числото 13 означава ново начало. Маите са смятали, че за да стигнеш до горните богове имаш нужда от 13 пътя, по които да минеш, 13 основи, които да бъдат положени. Днес ние започваме с новото начало.

Аз искам да правя национална политика. За мен най-важна е вярата, която имаха и моите деди, че България има нужда от модерна десница.

За ГЕРБ и останалите сили 

Ако говорим за европейските избори ние не сме в многопартийна, а в Обединена Европа. Всеки трябва да представлява най-важните интереси на България в ЕС. Ефективното членство на България в ЕС е в две посоки. От една страна, контролът, който като депутат можеш да оказваш върху самата ЕК в защита на българските интереси и от друга страна, начина, по който българските институции използват това членство. България влезе в ЕС, но това, което ние от Коалиция Напред искаме е европейките правила да влязат в България. Аз очаквам европейска кампания, която да е начало на европейската кампания и много по-сериозно да се говори за българските теми. Трябва да има истински дискусии за това как да бъдат защитавани истинските ни интереси.

Ние започваме нашата кампания, смятайки, че в политиката трябва да даваш, а не да вземаш. Затова започваме с дарителска акция с кръв.

За Комисията Сретен Йосич 

Работата на тази комисия започва сега. Тя има една цел – ако България е обявена за най-бедната и корумпирана държава, това не означава, че България трябва да е държавата, подкрепяла международни престъпници. Смятам, че работата трябва да започне сега и още днес ще заема позиция по този въпрос. Имаме преките доказателства за това, че българските власти са покровителствали лица като Сретен Йосич, Байрами и др.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seven + 19 =