Декларация на Единна народна партия: Обществено доверие не се възвръща със засекретена информация

Дата: 11 Юли 2008 Автор: ЕНП

0
239

Единна народна партия настоява за разсекретяване и публично оповестяване на одитния доклад на досегашния Фонд Републиканска пътна инфраструктура – ФРПИ, изготвен от KPMG по поръчка на Министерство на финансите.

Непростимо за политическата класа в България е, един одитен доклад да представлява секретна информация, щом се извършва проверка на публично дружество – фонд, набиран от таксите и данъците на българските граждани!

Настояваме Министър-председателят да изиска от Министъра на финансите и Министъра на регионалното развитие спешно да бъдат разработени конкретни процедурни правила и указания, за да се дефинира ясно отговорността на ФРПИ по всички проекти.

Необходимо е да се наложи силен контрол за прилагане на практики за вътрешен одит с цел ефективно управление на проектите!

Министър-председателят да изиска още от Министъра на финансите да възложи допълнителни независими одити, както следва:

– проверка на критерии за акредитация

– оценка ефективността на процедурите за вътрешен контрол

– оценка на процедурите за сигурност върху годишната финансова и разходна сметка

– оценка на процедурите, целящи да изразят защитата на финансовите интереси на Европейската общност

– оценка на комуникацията между Националния фонд и изпълнителните агенции, по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА  и САПАРД.

Като политическа сила, която представлява предприемаческия дух на българите, ние сме уверени, че публичното оповестяване на констатациите от одитния доклад ще възстанови част от загубеното доверие на ЕС в нас, но най-вече – на българските граждани към българските политици!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × three =