Демокрацията умира, когато политиката се случва зад кулисите

Дата: 29 Май 2009 Автор: в. „Новинар”

0
303

Проблемът с корупцията е ужасяващ, но ако човек сериозно има желание да се бори с нея, не трябва да подбира по цвят, а по почтеност 

Мария Капон лидер на ЕНП, Движение НАПРЕД 

Визитка: Мария Капон е независим народен представител в 40-тото Народно събрание. Родена е на 8 април 1969 в Пловдив, откъдето е избрана за депутат. По образование е икономист, като висшето си образование и редица други специализации е завършила в Германия. Владее 5 езика и преди да стане народен представител е работила за Международния панаир в Пловдив, като управител на фирма за изложбени услуги и в управителния съвет на ТВ Европа. Учредител и председател е на Единна народна партия. Омъжена е и има едно дете. 

– Г-жо Капон, как възприемате резултатите от проучването на НЦИОМ за нагласите в Пловдив, че вие сте най-уважаваният депутат, който е избиран от региона? 

– С надежда, че съгражданите ми са давали своята оценка, имайки предвид свършената работа. За мен е много важно, мисля, че е важно и за гражданското общество, оценката за политиците да не е на база медийни балони и добре платена пропаганда, а на база на фактите. Надявам се ме разбирате – нас не ни избират за рекламни лица, а за хора, които представляват интересите на гражданите, приемат техните поръчки за начина, по който трябва да е регулирано обществото и си казват проблемите, които държавата трябва да разреши.

– Изследването сочи, че вие сте възприемана положително от привържениците на всички политически сили, на какво се дължи това според вас?

– Когато ме избраха за народен представител, аз декларирах своите виждания в център-дясно и това е нормално за всеки, който претендира за доверието на хората. След като бях избрана, винаги съм се чувствала длъжна да работя за всички, които имат проблеми и съм отстоявала каузи, а не пристрастия. Когато някой се бори, както казва колегата Дилов, за парче сирене в хладилника, няма особено значение дали е вляво или вдясно на рафта. Винаги съм имала постоянно действаща приемна – 5 дни в седмицата с пълно работно време, за да може, дори когато не съм в Пловдив, моите съграждани да има къде и как да стигнат до мен. Така и не се научих да бъда столичанка. Всички знаят, че се прибирам всяка вечер в Пловдив и се опитвам да бъда максимално близо до хората, които са ме избрали. С две думи няма сини, жълти и червени проблеми – има експертност, воля за борба и решаване на проблемите.

– Защо от ЕНП избрахте да се присъедините към „Напред”? 

– „Напред“ е коалиция на равнопоставена основа от партии от център-дясното политическо пространство, които нямат истерични претенции към околния свят, а са твърдо решени да събират все повече хора около себе си, за да вървят напред, защото целта е не да си заградиш малко островче в дясно, а да подадеш ръка на съмишлениците си. Затова и мотото ни е „Съединението прави силата“. Десницата трябва да покаже на практика, че може да бъде съединена, за да получи доверието на хората.

– Вие няколко месеца преговаряхте с ДСБ и СДС за включване в Синята коалиция. Защо отказахте да отидете там? 

– Преговаряхме добронамерено, защото както всички в България и ние чухме декларацията за широка коалиция, в която всеки достойно ще получи своето място. След всички опити и компромиси, които направихме, се оказа, че това е един частен проект, в който нещата са предрешени и не засягат сериозните политически теми, които са на дневен ред в България, а личните интереси на един човек.

– Ще успеят ли хората да ви припознаят, все пак заедно с другите десни формации, които не са малко, ще се борите за един и същи електорат? 

– Ние сме поставили интересите на България над всичко. Поставили сме ги над дребните дрязги и личните отношения. Затова се иска политическа мъдрост и желание десницата да се развива в бъдеще време. А иначе съм убедена, че хората добре ме познават, добре познават и г-н Личев, модерният национализъм на г-н Каракачанов, прекрасно познават г-н Дилов и правната експертност на Елеонора Николова. Когато заговорихме за инициативата „Чисти ръце” преди година и половина на г-н Яне Янев още не му беше хрумнало за черните камионетки. А проблемът с корупцията е ужасяващ, но ако човек сериозно има желание да се бори с нея, не трябва да подбира по цвят, а по почтеност. Корупцията е такова зло, че срещу нея трябва да се изправят и сини, и червени, и жълти. Това поисках от трибуната на Народното събрание. Проблемът е национален и не бива да се парцелира по партийна принадлежност. Ето по това ще ни различите от другите десни формации. За нас каузите не са за частно ползване, а за национално решение.

– На колко депутати се надявате за Европарламента? 

– Колкото повече, толкова по-добре, но се надявам от квотата на Европейската народна партия да дадем двама евродепутати. Все пак да не забравяме, че е важно качеството, а не просто количеството на изпратените български представители. Сигурна съм, че в момента при една обективна анкета българите трудно ще изброят повече от 2-3 имена от наличните 18 представители на България в Европейския парламент. Така че важно е кого пращаме да върви НАПРЕД.

– Каква кампания очаквате? Ще има ли компроматна война на тези избoри? 

– Тези избори са като всички други. Компроматната война вече тече и смятам, че всеки го вижда с очите си. Когато политическите аргументи напуснат терена, влизат компроматите. 50 000 души, болни от диабет, имаха отчайващ проблем с лекарството, което приемат – инсулин. Хиляди хора със слухови увреждания имах проблем с шофьорските си книжки. Други остават на улицата заради кризата и съкращенията по предприятията. Не искам да изброявам всичко, но на този фон да гледаш зареяно Белоградчишките скали, да разхождаш кученца по мостове или да търчиш с резачки и скалпели от медия в медия, е малко нелепо. Това е извън живота на хората.

– Очаквате ли останалите десни партии да склонят на вашата покана за общи мажоритарни кандидати за депутати? 

– Това не е просто покана, а тест за интелигентност. Със сигурност, ако откажат, няма да изненадат никого, защото вече 10 години т.нар. десницата се цепи. Изненада ще бъде, ако все пак разумът надделее. Тогава няма да поднесем на управляващите днес на тепсия още 15-20 мандата. Но този въпрос е важно може би да зададете на колегите ни. Предложението е направено. Достатъчно добронамерено.

– Как ще коментирате драмите в СДС с регистрацията на ръководството? Как ще се отразят според вас на партията вътрешните скандали? 

– Не искам да заемам страна в този спор, защото думите ми винаги могат да бъдат изтълкувани грешно. Знам, че СДС беше кауза, и не мога да приема, че тази кауза ще се окаже частен проект на едно лице или ще се търкаля като прашна папка между съдилищата в страната. Десните хора не заслужават това.

– Вие сте в парламентарната комисия „Йосич“. Защо удължихте срока на комисията? Какво още трябва да се изяснява по случая? 

– Има твърде много документи и сведения, които все още не са анализирани от комисията. А също и лица, с които още не е разговаряно за изясняване на обстоятелството дали някои български служби от името на държавата са покровителствали престъпници от ранга на Йосич. Става дума за търговци на смърт и моля всички, които коментират комисията като политическо средство за разправа с някого си, да видят очите поне на едно дете, което си отива от свръхдоза.

– С какво решение очаквате да излезе комисията? 

– С истината. Каквото и да ни струва тя, е по-важно да я знаем, защото демокрацията умира тогава, когато политиката се случва зад кулисите.

Интервю на Тихомира Михайлова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seventeen − 7 =