ЕНП: Реформата на Танов отваря вратите за дрогата

Дата: 18 Август 2011 Автор: Агенция КРОСС

0
333

Ако премиерът Борисов застане зад т.нар. реформа в митниците и зад гърба на Ваньо Танов, ще считаме, че той е солидарно отговорен за всеки килограм дрога, минал през нашите граници и за всяко почернено семейство. Това заяви лидерът на Единна народна партия /ЕНП/ Мария Капон на пресконференция, озаглавена „Танов срещу Борисов: Пътят на наркотика“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „И за студент първи курс ще стане ясно, че реформата в митниците е само разместване на квадратчетата“, коментира лидерът на партията

, където са изготвили свой анализ на реформата в Агенция „Митници“, в който настояват за самостоятелност на борбата с наркотрафика и създаването на такава дирекция.

Преди седмица ЕНП са пратили писмо до премиера, с което отново алармира за притесненията си за противодействието на наркотрафика в Агенция „Митници“. Припомня се и ангажиментът на премиера за създаване на специализирано звено за противодействие на разпространението на дрога. „За всеобщо учудване днес няма никакви мерки в тази посока. Дори напротив- подготвя се опит секторът за противодействие на наркотрафика да бъде претопен и да се слее напълно със сектора на митническото разследване и разузнаване“, заяви Капон за „реформата Танов“. „Тази реформа е непрофесионално направена и е вредна за страната“, категорична е Капон и поиска Танов да бъде отстранен.

Според нея секторът антидрога в Агенция „Митници“ работи добре и е с ниски нива на корупция. Ако той бъде прелят в други звена, това ще доведе до „тотален срив в системата на митницата, демотивиране на служителите, борещи се с трафика на наркотици и компрометиране на отношенията ни с партньорските служби от ЕС и САЩ“.

Икономистът Петър Якимов заяви, че замислената реформа би създала „разграден двор“ за трафикантите на дрога у нас. Борбата с наркотрафика липсва като приоритет в Агенция Митници“, заяви Якимов, който е и кандидат за столичен кмет. „Нормален човек, който има деца, не би трябвало да подкрепя подобна политика. Когато границите ни са отворени, а с такава реформа те ще се отварят още повече, кой ще носи политическа отговорност. Няма как тогава цената на наркотиците да не падне“, коментира той.

„Операция „Чисти ръце“ в митниците трябва да започне с назначаване на компетентни хора и с воля за борба с контрабандата“, категорична е Мария Капон.

Мария Капон коментира още, че сагата с лиценза на Лукойл трябва да повдигне въпроса за структурата и решенията на КЗК и държавния резерв. Тя поздрави министър Трайков, че е сезирал комисията за монопол на пазара на горива у нас и критикува депутатите, че отишли на море, вместо да правят антитръстово законодателство.

Капон категорично отрече ЕНП да изпълнява политически поръчки. „Готвим се да управляваме страната и сме конструктивна опозиция. Партиите и политиците трябва да дават решения“, допълни Капон.

/ЦГ/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × four =