Мария Капон: Няма място за конюнктурно поведение по проекта „Белене“

Дата: 10 Септември 2013 Автор: ЕНП

0
219

Единна народна партия следи с нарастващо безпокойство в последните седмици изявленията на управляващите и част от опозицията по проекта „Белене“. Отново да припомним – става дума за един от огромните корупционни механизми, източили държавата със стотици милиони, поставящ ни в стратегическа енергийна зависимост (при това и на стари технологии), който ще оскъпи цените на електроенергията в пъти за българските граждани.

Въпреки проведения референдум, решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, които прекратиха тази пагубна далавера, днес лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев върна темата в дневния ред на обществото със заявката, че ще се търсят начини проектът да бъде продължен. Нещо повече – ясно беше казано, че ще се поръча нов анализ, на който да стъпи това решение. Като изключим несериозното отношение към авторитетните оценки на експертите от HSBC, които са респектиращи за целия цивилизован свят, действията на Станишев обезценяват и подлагат на съмнение решенията на най-висшите държавни органи. Това уронва авторитета на България и кара партньорите ни да се съмняват в дългосрочността на всяка наша позиция и решение като страна. А решенията за „Белене“ са именно от стратегически характер.

Провокативните изказвания на Бойко Борисов, които подканват лидера на БСП да изпълнява предизборните си заявки за „Белене“ и същите на Георги Първанов, които подлагат на натиск лидера на БСП, не са повод за отстъпление от сериозните държавнически позиции по този въпрос. Конюнктурното поведение на човек, претендиращ да води европейските социалисти, е слаба политика в ущърб и заплаха на националните ни интереси.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eleven − 3 =