Мария Капон: ГЕРБ се маргинализират

Дата: 26 Септември 2013 Автор: БГНЕС

0
246

Хаотичният характер на вота и очевидната неподготвеност на ГЕРБ го превърнаха от един сериозен парламентарен инструмент, какъвто е той, в залъгалка за мерене на присъстващите.

Това каза пред БГНЕС лидерът на ЕНП Мария Капон във връзка с проваленото от ГЕРБ заседание на НС, на което трябваше да бъде обсъден внесеният от самите тях вот на недоверие.

„Всички думи, че силата на вота била в това да лъснат проблемите в сектора, а не оставка на кабинета отидоха в небитието. Едно мъртво родено министерство, което никого не интересува, се оказа мярка за способността да се работи в опозиция. За обществото ни има доста наболели проблеми от доказване на добре известният факт, че Атака подкрепя управляващите. Този вот на недоверие на ГЕРБ е изключително импотентен. Когато не си искрен и не си подготвен това се случва. Дневният ред на хората е съвсем различен“, каза още Капон.

Защо правят вотът на недоверие точно срещу това министерство? Защото са водени от желанието да се самоизтъкват с рязането на лентички. Те отново сгрешиха с този вот, както и със залепването си към протеста по-рано този месец. Всички трябва да сме наясно, че оставката на този кабинет трябва да е факт, но не и по този начин. С такава опозиция скоро оставка на кабинета няма да има. Вотът на недоверие е изключително сериозен парламентарен инструмент, в който дори и да си много малка опозиция, а в случая ГЕРБ е първата политическа сила в НС и голяма парламентарна група като опозиция, можеш да го използваш, така че да покажеш проблемите, които имат управляващите, които и да са те“, подчерта Капон.

Поведението на ГЕРБ е изключително маргинализиращо. За пореден път те показват, че не се интересуват от това, че България е парламентарна република. Един голям български политик Стефан Савов казваше: „Пазете парламентарната република“. За да пазиш парламентарната република, трябва да уважаваш всички инструменти, които тя ти дава. ГЕРБ правят тези хаотични стъпки – да влизат в комисии, да излизат от комисии, пак да влизат, да пускат от време на време питания. В случая с вота те не се интересуват от парламентарния инструмент като такъв, а от някакъв маргинален интерес да покажат абсолютно всеизвестният факт, че това правителство се крепи на патерицата на Атака. Една опозиция трябва да знае кое е мандатоносителят и кой е опонентът й. Но Атака беше тяхната патерица. На ГЕРБ патерицата. И те знаят цената и затова се опитват да насочат усилията нататък. Вместо да бъдат действаща опозиция и да покажат проблемите дори и в това министерство. Абсолютно мъртво родено със скандали и с проблеми“, каза още лидерът на ЕНП.

Егоистичният им привкус се вижда днес. Българското общество чака сериозен дебат, чака аргументи, чака доказателства. Днес има много по-важни теми, сред които здравеопазване, социална политика, икономика, дори енергетика, от която в момента се тресе страната. Те намериха именно за това министерство. Хаотично си смениха темата на вота само и само най-вероятно да изтъкват себе си с рязането на лентички. България има нужда както от работещо правителство, така и от сериозна опозиция. Българските граждани имат нужда от това. Сериозната опозиция е тази, която дава допълнително мотивация за добрата работа, на което и да е правителство. Каквато и правителството, такава и опозицията, каза в заключение Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × five =