Компромис не винаги е лоша дума

Дата: 14 Ноември 2008 Автор: Днес плюс

0
273

Днес трябва да сме наясно, че има национални интереси и те са по-големи от партийните.  

– Г-жо Капон, предлагате разглеждането на дела и разработки в комисията за контрол на ДАНС да става и без разрешение на пленарната зала. По този повод ви обвиниха, че предложението ви е било лансирано от депутат от КБ, което води до подозрения за манипулация. Какъв е вашият коментар?  

– Мисля, че е несериозно в пленарна зала да се разглеждат актуални разработки на каквато и да е тайна служба. Точно такова беше абсурдното предложение на Коалиция за България миналия път. Днес аз предложих нещо съвсем друго. Решенията да се вземат с консенсус само в комисията. Колкото до подозренията за манипулация тях ги оставям на ген. Атанасов. За всяко нещо си има специалисти.

– Искате да има съвместна работа на мнозинство и опозиция за изработване на правилник на работа на комисията. Мислите ли, че подобно единомислие в рамките на комисията е възможно?  

– То е задължително. И когато става въпрос за контрол на гражданското общество над една толкова деликатна сфера, която засяга националната сигурност единомислие трябва да се постигне. Мисленето от типа – опозиция на всяка цена, смятам че беше актуално преди 10 г. Днес трябва да сме наясно, че има национални интереси и те са по-големи от партийните.

– С какво вашите предложения за структурата на комисията за контрол на ДАНС и подкомисията на комисията по отбрана се различават от тези на опозицията?  

– Предложих паритетен принцип и вземане на решения с консенсус. Това ще даде максимална обективност, няма да доминира нито една партия и ще излезем от задъдената улица, в която страната ни е от дълго време по тази тема. Компромис не винаги е лоша дума. Търпим тежка критика от всичките си европейски партньори и за мен беше много жалко да слушам тези примитивни обвинения днес, след като на практика заради спорове и дребни сметки, толкова много месеци ДАНС работи без всякакъв контрол. Какво да говорим за гражданското общество и възможността му да държи службите отговорни.

– Според вас кой има интерес да няма контрол над ДАНС и къде е основният препъни камък, за да не се стигне до съгласие?  

– Трудно ми е да гадая, но интерес биха могли да имат от една страна хора, които искат тази служба да няма европейска легитимност или да работи безконтролно в полза на тесни партийни или корпоративни цели. Разбира се, сигурно имат полза и хора, които през сутрин дефилират в телевизиите и обясняват, че знаят едни много важни неща, от едни много сигурни източници, но не могат да ги кажат. И така, вместо да се занимаваме с реалните проблеми на България, се дава прекрасен терен за политическо интригантство.

– Неотдавна предупредихте, че на фона на понижаващите се цени на зърното и горивата, цената на хляба в България се поддържа висока по изкуствен начин. Очаквате ли някакво развитие след тези ваши изявления?  

– Надявам се. Комисията за защита на конкуренцията, министър Петър Димитров – като шеф на Комисията за борба със спекулата, данъчните служби в България и други компетентни държавни органи да си свършат работата, за която са назначени. Защото иначе всеки ден, всеки един от нас плаща от джоба си за тяхното безхаберие.

– Повечето политически партии в България вече са фактически в състояние на предизборна кампания. Около ЕНП обаче като че ли не се чува нищо – поне що се отнася до подготовка за изборите или търсене на евентуални партньорства. Готвите ли се вече за вота догодина и как?  

– Ние сме млада партия. Съдебната ни регистрация излезе през юли и в последните месеци успяхме да създадем над 100 клуба на Единна народна партия. Разбира се, готвим се и за избори. Шефът на Националния предизборен щаб Нелко Начев, който е от Варна, вече е дал работни варианти, които разглеждахме на Изпълнителен съвет. Хората при нас са много мотивирани, с желание за работа. Колкото до партньорствата, смятам че е твърде рано да се говори. На този етап водим разговори, а не преговори, с повечето партии от център-дясното политическо пространство и с радост мога да заява, че нашият експертен потенциал се оценява високо. Нека да си дадем сметка, че дори измененията в Закона за политическите партии не са минали през пленарна зала и всякакви сметки на този етап са по-скоро смешни и прибързани. Затова подготвяме базисните политики, от които няма да отстъпим при какъвто и да е коалиционен формат. Решението как ще се явим на изборите ще се вземе от най-висшият ни форум – Националния партиен съвет – по демократичен начин. Самочувствието ни расте всеки ден, но сме наясно, че ни предстои най-вече работа, работа, работа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × 3 =