Корман Исмаилов: На вота ще има пробив в смесените региони

Дата: 09 Септември 2011 Автор: в. Сега

0
174

ДПС продължава да се централизира и капсулира, смята независимият депутат Корман Исмаилов

Любен Обретенов

– Г-н Исмаилов, защо избрахте Единната народна партия (ЕНП) за осъществяване на вашите политически проекти?

– Имахме много допирни точки по отношение на ценностите, критериите и отстояваните позиции. Ние сме дясно-център мислещи и действащи хора за разлика от някои колеги, които ние наричаме „червеното ДПС“. Именно те ни изключиха от партията. Едно от най-важните неща е ясната позиция по отношение на участието на бившите агенти на ДС на ръководни позиции в държавата. ЕНП е против такова участие. Тази партия досега не е участвала в управлението на страната и идва с чисти ръце. Нямаме подписано споразумение, събират ни по-дългосрочните цели, идеи и общия път.

– Като казахте „червеното ДПС“ да ви попитам „синьото ДПС“ с вас и г-н Касим Дал ли се изчерпва, или има и други симпатизанти? Има ли други хора, които по-категорично ще се обявят за „синьо ДПС“, както направихте вие?

– Това е процес на съзряване, на лично решение, на желание за работа в определена посока. Наскоро един от нашите колеги депутати – мажоритарният кандидат Георги Колев, заяви намерение да напусне ПГ. Той няма да остане депутат, няма да се присъедини и към нас. Но аз лично в тези негови действия разчитам и разочарование от това, което е видял в ПГ на ДПС. Ние не сме агресивни в поведението си към хората. Повече разчитаме на това те как виждат нашето действия.

– Едно от нещата, които г-н Дал каза, след като го изключиха, е, че ръководството на ДПС ще се изненада много, като види какво ще излезе от урните на вота наесен. Тази прогноза все още валидна ли е?

– Абсолютно е валидна тази прогноза. ДПС още по-силно се централизира и капсулира. Това води до спускане на решенията отгоре и на формализиране на общите събрания, които се случват по места. Това води до недоволство и отлив и на малкото качество, което остана. Да не говорим за автентичните дисиденти, които тотално напуснаха обкръжението на Доган.

– Но в последните десетина години винаги е имало известен ропот у електората на ДПС към върхушката, но в крайна сметка накрая хората винаги гласуват за тази партия и тя дори увеличава изборните си резултати. Дали и сега няма да се случи същото?

– Сега ще има алтернатива, каквато тогава не е имало. Сега вече има натрупани много големи негативи, които тогава ги нямаше. Разбра се за големите хонорари, които лидерът на партията е вземал, в последните години се неглижира работата на централния съвет на партията и т.н. Хората негодуват защо Доган не ходи на работа в парламента. Проблемите, които ние поставихме, до голяма степен са израз на недоволството на хората. Очаквам на тези избори сериозен спад в доверието към ДПС. На последните избори имаше силно нагнетяване по оста етнос и религия. Сега пак се очаква това нещо, но няма да го има този ефект.

– Искате да кажете, че този път заплахата за нов възродителен процес ако не се гласува за ДПС няма да сработи сред електората на тази партия.

– Да, точно така.

– Ще има ли ЕНП свои кандидати за кметове и общински съветници в смесените региони?

– Регистрирахме партията в 258 общини самостоятелно и в 6 общини като част от коалиция. Амбицията ни е да се изправим на крака в тези избори. Ще имаме самостоятелни кандидатури на много места за кметове, ще издигнем и листи. Тези избори за нас са легитимиране. След това престои още повече работа за надграждане и развитие на структурите.

– Притеснявате ли се, че на вашите кандидати в смесените региони може да им се случи това, което се случва на хората на ГЕРБ? Една от основните новини напоследък са конфликтите между хора на ДПС и управляващите в тези региони, в което дори се стига до насилие?

– Никой няма право да пречи на различно мислещите.

– Кой е прав според вас – дали ГЕРБ, които обвиняват ДПС в употреба на сила, или бившите ви съпартийци, според които това са провокации на управляващите?

– Факт, че ДПС има монопол над определени региони. Няма да бъде лесно този монопол да бъде разрушен. По места има хора, които действат силово, които се издържат от политически ръководители или икономическите структури около тях. Мисля, че на тези избори ще има пробив, въпреки някои инциденти, които могат да се случат. Хората ще могат свободно да говорят и да изразяват политическите си убеждения дори в регионите, в които ДПС има монопол и не се допуска критика.

– Вие, г-н Дал и други представители на ЕНП ще водите ли активна кампания в смесените региони? Защото това досега го прави само ДПС.

– Да, разбира се. До 20.09. е срокът за номиниране на кандидатите и листите. Ще имаме нормална публична кампания сред хората.

– Вътрешният министър Цветан Цветанов даде да се разбере, че полицията ще прояви особено внимание в смесените региони. Според вас това необходимо ли е?

– Знам само, че с всяка изминала година България ще става по-демократична и хората ще бъдат по-свободни в изразяването на политическата си воля.

– Губи ли доверие ДПС сред изселниците в Турция?

– Нашите роднини, приятели и близки, които се изселиха в Турция, наблюдават от дистанция това, което се случва. И тяхната оценка не е положителна, за което според тях отговорността е в ръководството и лидера на партията. ДПС не можа да акцентира върху развитието на културата на мюсюлманите. Приоритетите бяха икономически и обслужваха хората в ръководството на партията. Това се усеща. ДПС не успя да създаде културен и интелектуален елит, само политически.

– Ако се представите добре на местните избори, вашето бъдеще е ясно. Но ако това не се случи, какво ще последва нататък?

– За нас пътят е само напред. Ще гласуваме доверие на кадърни отговорни и честни хора, които се ангажират да работят на централно ниво и по места. Какъвто и да е резултатът, той ще е добър, защото това ще е първото легитимиране на ЕНП като национална партия. Ще се структурираме по места, ще се готвим за парламентарните избори.

– Каква ще е политиката ви на президентските избори?

– На мен ми се иска ЕНП да има своя кандидатпрезидентска двойка, надявам се това да се случи, но има още време. Иначе партьнорството на тези избори ще бъде в полето на център-дясното. Надяваме се ние да бъдем един от стабилните политически играчи оттук напред.

– Какво мислите за прословутото дясно обединение, което вече 10 години не може да се осъществи?

– Скептично съм настроен, когато слушам и наблюдавам злословене по адрес на хора, които са положили много усилия. Имам предвид всички вдясно. Едва ли тези хора ще могат да седнат заедно и да зачеркнат миналото си. Мътните, неясни взаимодействия и коалиции не дават резултат. В политиката често 1 плюс 1 не дава две.

– Вие и г-н Дал ще продължите ли както досега да подкрепяте правителството?

– Аз ще запазя своето критично поведение към проблемите на управлението, но ще се противопоставям на користните сценарии, които се разиграват и от „Атака“, и от ДПС.

–––

Корман Исмаилов е роден през 1972 г. По професия е икономист. Влезе като депутат в 41-вото НС с листата на ДПС, но впоследствие беше изключен заедно с Касим Дал. В момента двамата са в партньорски отношения с Единната народна партия (ЕНП) с лидер Мария Капон.

СНИМКА В. „СЕГА“: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × four =