Мария Капон: Не можем да говорим за фалит на държавата

Дата: 30 Юни 2014 Автор: ЕНП

0
359

„Генезисът започва от „Южен поток“. Това е генезисът на тема, която две партии много искаха да се случи, но в крайна сметка не обичаха да говорят. Защото Русия имаше интерес от сключването на „Южен поток“, скараха се корпоративни интереси, подпали се една банка, държавата реагира късно… Това каза председателят на Единна народна партия Мария Капон в предаването „Тази сутрин“ на бТВ в отговор на въпрос генезисът на тази политическа тенджера под налягане какъв е и кой запали огъня.

„В момента тече, надявам се консенсус за още един удар, който е върху Русия, и това е 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Когато говорим за строителството, виждате Русия как реагира – веднага иска да намали сроковете на живот на АЕЦ „Козлодуй“, веднага има реакция. Когато институциите закъсняха, а е видно, че те закъсняха, няма как да не се създаде паника. И тази паника наистина трябваше да бъде обяснена от политиците защо няма смисъл от нея“, допълни още Мария Капон.

Според нея е трябва да се каже колко много пари има в банковата система. „И е факт, че една банка като ПИБ, днес ще назовавам с имена банките, реагира адекватно в петък и успя да изплати 800 млн. лева, т.е. няма проблем в системата. Трябва да започне самозащита. Както при наводненията се видя, че няма гражданска защита в тази държава, ние трябва да си организираме самозащита, гражданска самозащита и тя е да се доверим на цифрите. Защото цифрите говорят, че нито има финансов колапс в държават…“, каза още председателят на ЕНП.

Мария Капон припомни , че в петък външните пазари оцениха много високо финансовата стабилност на страната. „Емитирахме дълг с 2,95% лихва, което означава, че външните пазари инвестират парите си тук, дългосрочно за 10 години. Стабилността е толкова добра, че в един момент всякакво говорене за фалит на държавата, да фалит на доверието, много отдавна е налице, но за фалит на държавата в никакъв случай не можем да говорим. С тези 3 млрд. лева в момента ще имаме 9 млрд. лева резерв в държавата, фискален резерв“, поясни още тя.

Според Мария Капон говоренето за това как трябва да дойде МВФ, създава само допълнителна паника. „Аз разбирам, че най-вероятно г-н Борисов не разбира какво точно означава МВФ, но на хората в съзнанието винаги идва в лицето, бог да го прости големият реформатор Сашо Божков заедно с Ан Макфер, т.е. спомените идват насам. Антон Кутев с безобразните си предсказания за това какво щяло да се случи след няколко дни и как щяло да има поредица от банки или следваща банка. Т.е. политиците наистина е най-добре да мълчим. Но това, което трябва да кажем, е какво правим ние. Аз ще кажа, че оставам сметките на фирмите и семейството си в банките, защото вярвам в банковата ни система. Мисля че собственият пример трябва да е най-важен“, заяви Мария Капон.

Заедно с Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, Петър Москов от Реформаторския блок и финансовият анализатор Светозар Гледаче се обединиха около тезата, че няма никакви предпоставки за фалит на банките в страната.
Видео от предаването можете да гледате ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × four =