Независими депутати от ЕНП в парламента спасяват 1 млрд. лв.

Дата: 21 Февруари 2008

0
232

Проект за промени в закона за обществените поръчки внесоха независимите депутати Елеонора Николова и Мария Капон, с който, според очакванията им, ще бъдат предотвратени преразпределението на финансов ресурс и липси в бюджета в размер на над 1 млрд. лева годишно, което се равнява на около 2% от брутния вътрешен продукт.

След ерата на приватизацията дойде нова практика на разпределяне на държавния ресурс – чрез обществените поръчки, коментира Елеонора Николова по време на почивката в парламента, в който тече дебатът по вота на недоверие срещу кабинета.

Заради това, по думите й, приказката, която ще бъде разказвана на българските деца няма да е за това как тримата братя са опазили златната ябълка от ламята, а как тримата братя са изяли златната ябълка.

„Корупцията започва оттук – от 40-то Народно събрание, което прие закон за обществените поръчки, въвеждащ състезателния диалог и даващ възможност на чиновниците предварително да определят изпълнителя на поръчката“, заяви Николова.

Тя допълни, че този закон отхвърля съдебния контрол, което е недопустимо и че въпреки че закона нарушава принципите на пазарната икономика, не беше върнат от президента.

Николова съобщи още, че проекта за промени е подкрепен от работодателските организации.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 + eight =