Законопроект за промени в Закона за обществените поръчки

0
267

Независимите народни представители Мария Капон и Елеонора Николова внасят в Народно събрание законопроект за промени в Закона за обществените поръчки. “След като отшумя ерата на приватизацията, имаме нова практика на разпределение на държавния финансов ресурс”, каза независимият депутат  и зам.-председател на ЕНП Eлеонора Николова за обществените поръчки. Според нея корупцията започва още от Народното събрание, като настоящият парламент е приел  Закон за обществените поръчки, който дава възможност на чиновниците предварително да определят изпълнителя на поръчката.

Друг недостатък на настоящия закон е това, че се отхвърля съдебния контрол, както и взаимния контрол между властите. Николова посочи, че при приемането на този закон, президента Първанов не го е върнал, защото предстояли президентски избори. Заради тези недостатъци на настоящия закон независимите депутати ще внесат законопроект за промени. С него се предвижда участниците в процедури по обществените поръчки да бъдат допускани само с одобрението на независима комисия от експерти, посочени от браншовите организации. Друго предложение е да се засили съдебния контрол от започването до завършването на обществените поръчки.

Зад законопроекта стоят и редица браншови организации- Софийска стокова борса, Българска търговско-промишлена палата, БАИТ, КРИБ, Българска стопанска камара, работодателски организации и други.

Елеонора Николова каза, че ако бъде приет, законопроектът ще предотврати “преразпределение и липси” във фискалния бюджет в размер на над 1 млрд. лв. годишно.

По време на пресконференцията в Народното събрание независимите народни представите Мария Капон – председател на ЕНП и Елеонора Николова – зам.-председател на ЕНП бяха придружени от зам.-председателят на ЕНП Владимир Зиновиев и от члена на Изпълнителния съвет Петър Яйманов.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

20 + 6 =