Парламентът не заслужава ваканцията си

Дата: 01 Август 2008 Автор: Bulgarian Post

0
382

Лидерът на ЕНП и независим депутат Мария Капон бе един от 11-те народни представители, които гласуваха против това, парламентът да излезе в 40-дневна ваканция. Тя е категорична, че след критичния доклад на Европейската комисия, парламентът има много работа за вършене и не би трябвало да си позволява толкова голяма почивка. За сравнение, румънските депутати се отказаха от почивката си.

Мария Капон заяви, че парламентът трябва да предприеме конкретни действия след доклада на Европейската комисия за напредъка на България. По думите й в този смисъл опозицията трябва да има държавническо отношение, което не се изразява в бойкот.

Според нея в момента опозицията се лута между нелепи опити за напускане на парламента, бойкот, призиви за разпускане и опити за улични размирици.  Тя бе категорична, че опозицията трябва да работи за спасяване на авторитета на страната, но това може да стане единствено в парламента.

Капон заяви, че опозицията трябва да покаже, че е истинска алтернатива на Тройната коалиция. “Трябват реални предложения, например – какъв вътрешен мониторинг да се направи в страната. Нека да не забравяме, че следващият междинен доклад е ноември месец. И ако ние пропуснем в този доклад да се направят стъпки напред, то България е обречена и тогава ще трябва ни трябва международна помощ”, обясни независимият депутат.

“В момента една отговорна, държавническа опозиция трябва да направи спешно комисия за контрол по мерките на докладите. Трябва внимателно да се следи всяка стъпка на правителството, какво прави то с плащанията, които са спрени от ЕС и дали те се дават от българския бюджет. Защото за злоупотребите не може да се плаща с пари от бюджета”, категорична бе Капон.

В ефира на БНР депутатът заяви, че в тази комисия трябва да участват експерти, които да са посочени от опозицията. “Трябва да има независим административен опит. Това е система, която е договорена в ЕС как да минават парите, но процедурите в нея, опитът на самата система може да се направи тук”, обясни Капон.

Тя посочи, че са необходими поправки в законодателството и в съдебната система. По думите й трябва да се прецени дали да има нова поправка в Конституцията за отговорността на Висшия съдебен съвет.

“Има много мерки, които със сигурност от площадите не могат да бъдат решени”, подчерта лидерът на ЕНП.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × five =