Председателят на ЕНП посети авиобаза Крумово, където се провежда авиационният фестивал „Небе за всички”

Дата: 03 Септември 2011 Автор: EНП

0
187

IMG00999-20110903-1022Председателят на Единна народна партия г-жа Мария Капон посети авиобаза Крумово, където днес и утре се провежда Осмия Български международен авиационен фестивал БИАФ 2011 – „Небе за всички”. Фестивалът е посветен на 100 годишнината на българската авиация. На авиобаза Крумово са показани емблематични за българската авиация самолети – реплики като: „Албатрос Ф 2”, ДАР – 1, Месершмит – 109 и др. По време на фестивала гостите могат отблизо да разгледат всички варианти на дългоочаквания бъдещ многоцелеви изтребител за ВВС на България и да видят и павилионите на водещи световни производители на авиационна техника.

SONY DSC
SONY DSC

Авиошоуто започна с ретро парад на български самолети от миналото на българската авиация. По-късно ще се проведе нестандартно състезание между болид от Формула 2 и МИГ-29. Пилотът на болида е най-добрият български състезател Пламен Кралев, който каза, че машината му развива за две секунди сто километра в час. МИГ-29 ще се управлява от авиопилотът от авиобаза Граф Игнатиево Николай Русев с 16-годишен стаж в авиацията. Двамата обещаха зрелищно шоу на присъстващите зрители. Близо 10 000 зрители на шоуто са се събрали в района на авиобазата.

Участие в демонстрациите на Българския международен авиационен фестивал „Небе за всички“ са заявили военновъздушните сили /ВВС/ на България, Италия, Германия, Русия, Швейцария, Швеция, Румъния, Гърция, Сърбия.

С интересен и динамичен пилотаж ще бъдат представени три от водещите авиационни школи и производители в света: европейската, американската и руската. Турските ВВС ще участват с Ф-16, а Русия ще представи новия свръхманеврен МиГ-29М ОВТ.

Зрителите у нас ще видят за първи път изтребителите „Грипен“ и „Еврофайтър“. Българските въздушни асове ще покажат всички видове летателна техника на въоръжение в армията. Музеят на авиацията ще получи официално дарение – четири ретросамолета, сред които „Албатрос Ф2“ и бипланът „Нюпорт 25“.

Философията на тържествата е проектирана в три етапа – минало, настояще и перспективи пред българската авиация. Ретропарад на самолетите, били на въоръжение във ВВС, ще даде старт на феста, който ще завърши с грандиозно шоу на парашутистите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

9 − eight =