Валентина Василева-Филаделфефс: Абсурдно е да се дават държавни пари за частни училища и градини

Дата: 06 Февруари 2015 Автор: ЕНП

0
441

Позиция на Валентина Василева-Филаделфефс за приетия на първо четене от Народното събрание Законопроект за предучилищното и училищното образование, изготвен от ГЕРБ

Предоставянето на публични средства на частните учебни заведения ще създаде условия за корупция и ще раздели учителското съсловие. Това не е фонд за доброволно осигуряване, а средства от държавния бюджет. Грубо нарушение на всякакви икономически и пазарни принципи е парите на данъкоплатеца да бъдат разпределяни в частния сектор. Частните училища не са аналог на частните болници, както някои се опитват да го дадат за пример. Частните учебни заведения трябва да намират сами своето финансиране от частни лица и организации. Това няма общо с бюджета на страната. Да не говорим, че нямаме система на контрол за изразходваните средства. Заставаме и пред опасността от роене на учебни заведения с неконтролирано качество на преподаване в тях.

Проектозаконът има още заложени точки за корупция. Това са дистанционното обучение и преобразуването на общинските основни училища с решение на общинските съвети. Външното оценяване е доста относително в България. Много добре знаем как се случва и акредитацията на висшите учебни заведения. Затова все по-малко български университети са признати в чужбина. Сега остава да корумпираме и началното образование! Това, което виждаме, че се копират модели от тук и там, които са неприложими в сегашните ни условия. Добре е да се започне от това, че до броени години в България около 50% от началните учители ще бъдат пенсионери. Ако държавата ще влага средства, то тя трябва да ги вложи в издигането на учителя, като престижна професия и модернизирането на началните и гимназиалните училища. По логиката на този законопроект би трябвало тогава и частните езикови школи, частните занимални, школи по инструменти и танци също да претендират за финансиране от държавния бюджет. Намирам това за абсурдно!

Валентина Василева-Филаделфефс е Национален координатор на Единна народна парти, част от Коалиция „Десните“, и член на експертната група към ЕНП по въпросите на образованието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

15 − fifteen =