Изказване на председателя на Единна народна партия и съучредител на НАПРЕД Мария Капон…

Дата: 21 Май 2009 Автор: Мария Капон

0
267

Изказване на председателя на Единна  народна партия и съучредител на НАПРЕД Мария Капон в Народното събрание с искане за процедура по изслушване  

Уважаеми колеги,

През последните няколко дни слушаме за това, че има опасност над 50,000 български граждани с диабет да останат без необходимия им инсулин. Чухме становища от страна на Здравната каса именно в тази посока, гледахме и репортажи по телевизията, а лично с мен се свързаха много граждани, които с основание са притеснени.

Аз считам, че едно разумно правителство не бива да допуска подобна истерия и вместо да слушаме коментари по медиите, е редно да поискаме становище от министър Желев, вероятно от и д-р Румяна Тодорова, които да обяснят защо се стигна до подобна ситуация.

Ето защо предлагам да поканим спешно още днес министър Евгений Желев за изслушване от трибуната на Народното събрание, като той даде отговор на следните въпроси:

  1. Ще продължи ли безпроблемното снабдяване с инсулин на българските диабетици, без да се налага принудителна смяна на лечението им?
  2. Коя е фирмата, за която министър Желев твърди, че нарушава закона, по какъв начин тази фирма точно е нарушила закона и защо проблемът е само по отношение на два от видовете инсулин, които тази фирма предлага на българския пазар?
  3. Ако фирмата действително нарушава закона, кой член и от кой закон точно е нарушен, и какви са предвидените за това санкции? Ще заведе ли Министерството дело срещу тази фирма, защото, ако тя наистина нарушава закона, то това би означавало, че същата тази фирма застрашава пряко живота на десетки хиляди български граждани.
  4. Какви действия е предприело Министерството на здравеопазването досега, за да осигури безпроблемното снабдяване с инсулин? Предполагам, че ако е имало противоречия между министерство и фирма производител, министърът би могъл да ни запознае кога точно и защо са възникнали противоречията между тях.
  5. Направена ли е оценка на разходите, свързани с евентуалната промяна на лечението? Надявам се също така министър Желев да направи едно добро описание как тази промяна ще се случи, за да се избегнат всякакви

Надявам се също така, след като чуем министър Желев в пленарна зала, колегите от Комисията по здравеопазване също да направят едно извънредно заседание, на което да поканят представители и на фирмата, към която министър Желев има претенции, и представители на Здравната каса, защо не и представители на пациентски организации, за да можем да успокоим всички граждани, че се търси решение различно от онова, което чувам в медиите – че имало и други фирми, и други инсулини, и че пациенти и лекари щели да имат избор и че, едва ли не, нямало проблем.

Единственият избор, който би останал на хиляди български диабетици, е дали да живеят или не. Не можем да позволим това, колеги, за това ви моля да подкрепите искането ми за изслушване на министъра на здравеопазването и това да стане още днес.

Благодаря ви!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × three =