Мария Капон: Имаме финансов популизъм и икономически разврат

Дата: 28 Ноември 2014 Автор: EНП

0
200

Най-притеснителна е дълговата спирала, в която влизаме за тази година с актуализацията на бюджета, над 8 млрд. лева е новият дълг. Това каза пред ТВ7 председателят на Единна народна партия и член на Коалиция „Десните“ Мария Капон.

Имаме финансов популизъм, който позволява на определени фирми да харчат пари, каза Капон. Това е икономически разврат, който няма да води до икономически растеж. Той ще води единствено до стабилизиране на позициите на определени партии и олигарси за предстоящи местни избори. Този нов дълг ще го плащаме много дълго, категорична бе Мария Капон. За голямо съжаление, хората са потънали в ежедневните си разходи и проблеми и този дълг не ги интересува. Ние сме в устойчива бедност, каза Капон и посочи, че растежът е едва 1%.

Актуализацията на бюджет 2014 и предстоящият бюджет 2015 имат само една цел – да има приходи не заради икономическия ръст, а заради разширена данъчна база. Тоест, министърът на финансите иска ние всички да плащаме повече данъци, но не заради това, че сме изкарали повече приходи. Не знам как при това положение може да се вдигне минималната работна заплата. Напротив, ще има съкращения, смята Мария Капон. Това няма да доведе до повече приходи в бюджета, които според мен са надценени. Очаква ни много тежка година, заяви Капон.

Кабинетът „Борисов“ опитомява корупцията най-вече с големите дългове, които иска да вземе, казвайки ни, че ще харчи по програми за инфраструктура, добави още Капон. Тя запита: Ще има ли кабинетът програма? Мина един месец, къде е програмата?

На въпрос какво ще е бъдещето на кабинета от тук нататък, ако Патриотичния фронт оттегли подкрепата си заради несъгласието Орхан Исмаилов да е заместник-министър на отбраната, Капон заяви, че всяка една от партиите се е наредила на баницата на властта с многократно извиване на ръцете. Какво ще се случи от днес нататък, аз го наричам обикновен рекет – кой какво ще получи и кой ще получи повече. Според нея щом Патриотичният фронт са в коалиция с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, трябва да разберат, че ще имат и такива заместник-министри.

Олигархичните интереси са добре балансирани и те ще успеят да продължат живота на кабинета, докогато им е необходим, смята още Мария Капон.

Цялото интервю с Мария Капон може да видите ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − 3 =