Мария Капон се срещна с членовете на сдружение „Надежда за достоен живот”

Дата: 12 Април 2013 Автор: ЕНП

0
198

Мария Капон, председател на ЕНП и Веселина Божилова, журналист и председател на сдружение „ Майки срещу дрогата“ се срещнаха на 11 април с членове на сдружението „Надежда за достоен живот“ в Пловдив.
То обединява над 200 души в пенсионна възраст и със сериозни здравни проблеми. Председател на сдружението е Веска Младенова, една жена, която от инвалидната си количка е по-активна от мнозина, предпочели мълчанието и примирението.

Преди десетина години точно тя поведе съдебната битка за достъпната градска среда и осъди държавата. Ищец е и в груповия иск срещу Община Пловдив за мръсния въздух в града на тепетата. Тя води и хората, обединени около общите си проблеми, но толкова различни като възгледи, възпитание, изминал живот. Разговорът засегна наболели теми като ниските пенсии, липсата на пари за лекарства, мизерията, умножена по брой операции и процедури, необходими на повечето от тях. Хората споделиха това, което най- много ги тревожи и точно то беше целта на срещата. Мария Капон искаше да научи от първа ръка за проблемите, били те свързани с НОИ, със Здравната каса, с ДДС за протезите, че дори и за лошо отношение в Градския транспорт. Председателят на ЕНП изложи идеите си за електронна здравна карта на всеки пациент, която би спестила на хората лутането из кабинети и регистратури, а и би ограничило възможностите за злоупотреба. Стана дума и за квотите за хора с увреждания, които големите фирми би трябвало да въведат при подбор на персонала като социална отговорност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × 4 =